ΣυνταγέςΣκόρδο, κρασί, λεμόνι: 3 υλικά-κλειδί για μανιτάρια με άρωμα ταβέρνας στο σπίτι

Φτιάχνεις τραπέζι και θες ένα ζεστό, μυρωδάτο συνοδευτικό που να «στέκεται» δίπλα σε οτιδήποτε; Αυτή η τηγανιά μανιταριών πλευρώτους είναι η απάντηση. Σοτάρουμε δυνατά για να ροδίσουν, τα «σβήνουμε» με λίγο λευκό κρασί και τα δένουμε με λεμόνι και μουστάρδα Ντιζόν – απλά υλικά που όμως απογειώνουν το άρωμα και κρατούν τα μανιτάρια ζουμερά. Είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά, ταιριάζουν τέλεια με ψωμί για βούτες, γίνονται μεζές για ούζο ή συνοδευτικό σε κρέας, κοτόπουλο και ψάρι, και μπορούν άνετα να σταθούν και ως ελαφρύ κυρίως με μια πράσινη σαλάτα.

Το μυστικό είναι η δυνατή φωτιά και η υπομονή: αφήνουμε τα μανιτάρια να «πιάσουν» χρώμα πριν τα ανακατέψουμε, ώστε να καραμελώσουν όμορφα. Με μια πρέζα ρίγανη, λίγο θυμάρι και φρέσκο μαϊντανό στο τέλος, έχεις στο πιάτο σου γεύση ταβέρνας… στο σπίτι.

Αρωματική, ζουμερή και τέλεια για μεζέ ή συνοδευτικό – έτοιμη σε 15’. 

Με λίγα λόγια

  • Προετοιμασία: 10’
  • Μαγείρεμα: 10–12’
  • Μερίδες: 3–4 ως συνοδευτικό
  • Υλικά

    • 600 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, χοντροκομμένα (σε λωρίδες)
    • 1 μικρό κρεμμύδι, σε μισοφέγγαρα
    • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. βούτυρο (ή επιπλέον ελαιόλαδο για νηστίσιμη/vegan εκδοχή)
    • 80 ml λευκό κρασί (1/3 φλ.)
    • Χυμός από 1/2 λεμόνι + ξύσμα από 1/2 (προαιρετικά)
    • 1 κ.γ. μουστάρδα Ντιζόν
    • 1/2 κ.γ. ρίγανη ξερή
    • 1/2 κ.γ. θυμάρι (ή φρέσκο αν έχεις)
    • 1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά)
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Εκτέλεση

  • Ζεσταίνουμε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή προς μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μόλις αφρίσει ελαφρά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε 1–2 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.Ανεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια σε μία στρώση (αν το τηγάνι είναι μικρό, τα μαγειρεύουμε σε δύο δόσεις). Τα αφήνουμε 2–3 λεπτά χωρίς ανακάτεμα να “πιάσουν” ωραίο χρώμα από την κάτω πλευρά και μετά ανακατεύουμε. Σκόρδο, κρασί, λεμόνι: 3 υλικά-κλειδί για μανιτάρια με άρωμα ταβέρνας στο σπίτι

    Προσθέτουμε ρίγανη, θυμάρι και καπνιστή πάπρικα. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να σωθούν τα υγρά τους και να μείνουν ζουμερά αλλά όχι βραστά.

     

     

    Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε 1–2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και (αν χρησιμοποιούμε) λίγο ξύσμα. Ανακινούμε το τηγάνι ώστε να “δέσει” ελαφρά η σάλτσα γύρω από τα μανιτάρια.

    Αποσύρουμε, δοκιμάζουμε αλάτι–πιπέρι και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό. Σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί, πατάτες τηγανητές ή δίπλα σε ψητό κρέας/κοτόπουλο.

    Tips

    • Μυστικό καραμελώματος: βάζουμε τα μανιτάρια σε καυτό τηγάνι χωρίς να τα ανακατεύουμε συνεχώς – έτσι ροδίζουν και δεν βράζουν.
    • Χωρίς κρασί; Αντικατάστησε με 50 ml ζωμό λαχανικών + 1 κ.γ. ξίδι.
    • Πιο κρεμώδη σάλτσα: στο τέλος ανακάτεψε 1 κ.σ. βούτυρο ή 1 κ.σ. ταχίνι για vegan εκδοχή.
    • Πικάντικο twist: πρόσθεσε μια πρέζα μπούκοβο.
    • Σερβίρισμα για μεζέ: ραντίζουμε με έξτρα λεμόνι και λίγες νιφάδες αλατιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *