Οι αγωνίες Μητσοτάκη με τα δικά του λόγια: ο καθρέφτης, το κοντέρ, οι υπερφίαλοι

Τα… SOS της καθημερινότητας από τον πρωθυπουργό στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ – Η εντολή προς υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη – Ο αγώνας για τις ευρωεκλογές

Η πρώτη μετά από τις εθνικές εκλογές συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ (για την εκλογή της Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση γραμματέα) αποτέλεσε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βήμα» αποστολής μηνυμάτων με πολλαπλούς αποδέκτες – εκτός του αυστηρώς κομματικού ακροατηρίου – όπως έγραψε αναλυτικά από χθες το in. Οι εντολές του πρωθυπουργού προς υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη, τα «καρφιά» προς τους πολιτικούς αντιπάλους του με αναφορές στα «αδιέξοδα της άλλης πολιτικής όχθης» καθώς και τα σινιάλα του προς τους πολίτες κρύβουν όχι μόνο τις στοχεύσεις αλλά και τις μεγαλύτερες αγωνίες του Μαξίμου.

Πίσω από συγκεκριμένες λέξεις διαφαίνονται οι προτεραιότητες του Μητσοτάκη ευρύτερα στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του και ειδικότερα στην πορεία της ΝΔ προς την πολιτική αναμέτρηση των ευρωεκλογών τον προσεχή Ιούνιο. Εξού και ο ίδιος θέλησε ουσιαστικά να επισημάνει στους δικούς του τα… SOS της καθημερινότητας σε επίπεδο ατζέντας αλλά και ύφους, με δύο κυρίαρχες αιχμές.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για την κοινωνία στη δεύτερη θητεία δεν υπάρχουν εύκολα άλλοθι

Πρώτον, ότι απαιτούνται συγκρούσεις και ανάληψη του κόστους για να τρέξει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων και προσέγγισης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεύτερον, ότι η ΝΔ θα πρέπει να λογίζει ως αντίπαλο τον εαυτό της και τις συγκρίσεις με τις δικές της δεσμεύσεις, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο αντιπολιτευτικό πεδίο.

«Δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την «καταπακτή» της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο είτε το παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ είτε τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς» είπε. «Τα προβλήματά μας είναι υπαρκτά. Υπαρκτές μπορεί να είναι και οι δικές μας αστοχίες» πρόσθεσε.

Ο «καθρέπτης»
Ο Μητσοτάκης επέλεξε συνεπώς να βάλει μέσω… Καζαντζάκη τα στελέχη του σε δρόμο προσήλωσης στην κυβερνητική δράση, ξορκίζοντας ουσιαστικά τον εφησυχασμό τους και τυχόν αποπροσανατολισμό λόγω της αποδυναμωμένης αντιπολίτευσης. «Ξέρουμε, όπως έγραφε ο Καζαντζάκης, «ο σωστός δρόμος είναι πάντα ο ανήφορος» και συνειδητοποιώντας ότι στον καθρέφτη της πολιτικής κυριαρχίας αναδεικνύονται πιο έντονα οι αδυναμίες εκείνου που κυριαρχεί» είπε.

Στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι για την κοινωνία στη δεύτερη θητεία δεν υπάρχουν εύκολα άλλοθι και ότι καθυστερήσεις, στραβοπατήματα ή και κρούσματα αλαζονείας (που δεν έχουν λείψει μέχρι στιγμής) μετρούν σωρρευτικά στα επίπεδα απήχησης της κυβέρνησης και στο εύρος εμπιστοσύνης των πολιτών. Είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός έσπευσε εκ νέου να χαρακτηρίσει «το 41%» της εκλογικής νίκης ως «κίνητρο για αποτέλεσμα και όχι λευκή επιταγή», που δεν επιτρέπει, κατά την αποστροφή του, υπερφίαλες συμπεριφορές.

Το «κοντέρ»
«Το πολιτικό κοντέρ μηδενίστηκε στις εκλογές» επανέλαβε, θέλοντας να κινητοποιήσει κυβέρνηση και κόμμα μπροστά στις προκλήσεις όχι μόνο της καθημερινότητας αλλά και του «σύνθετου» στοιχήματος της ευρωκάλπης. Ήδη κάποιοι γαλάζιοι μιλούν άλλωστε οφ δε ρέκορντ για τις επικείμενες «ιδιαίτερες» εκλογές. Υπονοείται κοινώς ένας φόβος ότι μπορεί οι παραδοσιακά χαλαρές ευρωεκλογές να αποτελέσουν πεδίο έκφρασης δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση, εφόσον δεν δίνονται χειροπιαστές λύσεις στα προβλήματα.

Εξού και ο Μητσοτάκης θέλησε να προτάξει τον «κοινωνικό χαρακτήρα» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών, διαμηνύοντας ουσιαστικά ότι μπροστά στις δυσκολίες η κυβέρνηση θα είναι παρούσα με παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε την κριτική περί επιδοματικών πολιτικών, μιλώντας για «ευέλικτη πορεία κοινωνικής συνοχής» και συνδέοντας τις στοχευμένες παροχές υπέρ των ευάλωτων με μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών.

Εξάλλου προσδιόρισε την «εισαγόμενη ακρίβεια» ως τον βασικό αντίπαλο της κυβέρνησης και την «δύσκολη πραγματικότητα» ως την πιο ισχυρή αντιπολίτευση. Είναι σαφές ότι στο Μαξίμου αναλύουν προσεκτικά τα γκάλοπ (τα ποιοτικά δεδομένα κυρίως), τα οποία συμφωνούν σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των πολιτών καθώς και τα (αυξημένα) επίπεδα μη ικανοποίησης από τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Αφήγημα ενόψει ευρωεκλογών
Πέραν της αγωνίας της κυβέρνησης για την… κάλπη της καθημερινότητας και εκτός από το σύνθημα για τολμηρές μεταρρυθμίσεις, χωρίς υποχωρήσεις, ο Μητσοτάκης χτίζει από τώρα αφήγημα ενόψει της ευρωκάλπης. Για πρώτη φορά άλλωστε αναφέρθηκε με ευθύτητα στο ορόσημο των ευρωεκλογών. Ο προεκλογικός αγώνας, όπως είπε, θα έχει «και παραταξιακό χαρακτήρα» ενώ χαρακτήρισε «σύνθετο» το στοίχημα της ευρωκάλπης.

Έτσι αρχίζει να ανοίγει εγκαίρως βηματισμό με σύνθημα «καθαρής νίκης» της ΝΔ ώστε, με τα δικά του λόγια, να εδραιωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτηση της ανοδικής εθνικής πορείας. «Ας μην γελιόμαστε, παρά τα ειδικά της χαρακτηριστικά» είπε για τις ευρωεκλογές «θα είναι μία πολιτική αναμέτρηση, με συνέπειες τόσο στη διεθνή θέση της χώρας, όσο και στην εσωτερική της ζωή».

 

 

πηγη:in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *