«Βόμβα» Πελετίδη για το «409» – Αξιοποίηση πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου – Οι δημοτικοί αρχηγοί και ο αντίλογος

Το «μπαλάκι» στην 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για το ερειπωμένο ακίνητο. Τι λένε στην «Π» Πελετίδης, Σβόλης, Αϊβαλής και Ψωμάς. Γιατί δεν ενδιαφέρεται η δημοτική αρχή.

Αλλαγή ρότας φαίνεται ότι κάνει η δημοτική αρχή της Πάτρας στο θέμα της μακροχρόνιας μίσθωσης του «409» πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου σε ιδιώτες.

Προ ημερών, ο διευθυντής της ΥΠΑΑΠΕΔ Μιχάλης Δεμέστιχας δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, ουδείς από την Πάτρα τον «ενόχλησε» για να εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ακίνητο που παραμένει σήμερα ερημωμένο. Ο διαγωνισμός της ΥΠΑΑΠΕΔ, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, κατέληξε άγονος παρά το ενδιαφέρον που υπήρχε από τρεις τουλάχιστον επενδυτές για τη δημιουργία κοινωφελών δομών (νοσηλευτική μονάδα, γηροκομείο, φοιτητική εστία). Πιθανόν έκαναν πίσω, βλέποντας τις εχθρικές διαθέσεις της δημοτικής αρχής.

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, που είχε πρωτοστατήσει τον περασμένο Φεβρουάριο στην ακύρωση του διαγωνισμού της ΥΠΑΑΠΕΔ, χαρακτηρίζοντάς την παραχώρηση του ακινήτου ως «αιτία πολέμου» για την πόλη, – ερωτηθείς χθες βράδυ από την «Π» και τον Πρ. Κόγκο – δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση εμπλοκής του Δήμου. «Να πάρουμε εμείς το 409; Εμείς ενδιαφερθήκαμε να δοθεί αυτός ο χώρος στην Υγεία. Εμείς λέμε ότι η 6η ΥΠΕ πρέπει να ενδιαφερθεί και να δει τι θα κάνει. Εμείς τι να το κάνουμε; Εμείς έχουμε ακίνητα» είπε και κάλεσε την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας να απαντήσουν αν ενδιαφέρονται για το ακίνητο ή αν καλύπτουν τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας στην περιοχή με τις υπάρχουσες δομές.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Κωνσταντίνος Σβόλης δήλωσε στην «Π» ότι είναι κρίμα που το κτίριο του «409» παραμένει ακόμα και σήμερα κλειστό και ερημωμένο, ενώ ο Δήμος και οι φορείς της πόλης θα έπρεπε να διεκδικήσουν την παραχώρηση της χρήσης του από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας με την αντίστοιχη εκχώρηση χρηματοδοτικών εργαλείων για να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Κατά τον κ. Σβόλη, η καταλληλότερη χρήση του ακινήτου θα ήταν για δημοτικό γηροκομείο, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να προκύψει μέσα από δημόσια διαβούλευση, όπως είπε. Πάντως, ο κ. Σβόλης έσπευσε να καταδικάσει την αδράνεια της δημοτικής αρχής. Οπως είπε, από τη στιγμή που ο δήμαρχος σταμάτησε την διαδικασία του διαγωνισμού για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου σε ιδιώτες, όφειλε να έρθει σε συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Δυστυχώς, δεν έπραξε τίποτα και όταν θα προκύψει νέος διαγωνισμός για το ακίνητο, θα βγει πάλι να φωνάζει χωρίς να έχει σχέδιο.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα σπουδαία και πάλι» Βασίλης Αϊβαλής δήλωσε στην «Π» ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των θεσμών της πόλης η λειτουργία του κληροδοτήματος για τον σκοπό που έχει προδιαγράψει ο διαθέτης στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Για άλλη όμως μια φορά φαινόμαστε εύκολοι στα λόγια και αναποτελεσματικοί στις ολοκληρωμένες και τεχνοκρατικά διατυπωμένες δράσεις. Ετσι, πρωτίστως η δημοτική αρχή πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για την υλοποίηση μελέτης σκοπιμότητας-πρότασης αξιοποίησης του κτιρίου για να μην παραμείνει ούτε αναξιοποίητο, ούτε να καταλήξει σε ιδιωτικά χέρια. Ομως για να συμβούν όλα αυτά, εκτός από βούληση θέλουν και επιστημονικό τρόπο διεκδίκησης και διάθεση συνεργασίας, και τουλάχιστον όσον αφορά το δεύτερο και το τρίτο, γνωρίζουμε ότι χρόνια τώρα δεν είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την δημοτική μας αρχή… αλλά μάλλον το αντίθετο.

«Βόμβα» Πελετίδη για το «409» – Αξιοποίηση πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου – Οι δημοτικοί αρχηγοί και ο αντίλογος

Πελετίδης, Σβόλης, Αϊβαλής και Ψωμάς καταθέτουν απόψεις και αναλαμβάνουν θεσμικές πρωτοβουλίες

Ο επικεφαλής του «σπιράλ» Πέτρος Ψωμάς, σχολίασε από την πλευρά του, τα εξής: «Με θλίβει η αποστροφή της πόλης σε κάθε τι το αναπτυξιακό. Πόσω μάλλον που και οι τρεις προτάσεις που μαθαίνω πως υπήρξαν για την αξιοποίηση του 409 αφορούσαν επένδυση που θα απέβλεπε σε κοινωνική προσφορά. Είτε ως νοσηλευτήριο, είτε ως γηροκομείο, είτε ως φοιτητική εστία, η εγκατάσταση θα προσέφερε υπηρεσίες καλύπτοντας ανάγκες της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας, πέραν του ότι θα αξιοποιείτο και θα ομόρφαινε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο σε μια όμορφη περιοχή της Πάτρας. Οσοι αντιδρούν, αφήνουν την Πάτρα πίσω. Εχθρεύονται τους επενδυτές, αλλά τελικά πληγώνουν την πόλη και εμποδίζουν την προοπτική της. Θα καταλάβαινα την άρνηση, μόνο αν υπήρχε σοβαρή αντιπρόταση οποίας μορφής. Ειδικά ο Δήμος Πατρέων, όμως, με την παρούσα δημοτική αρχή, δεν αισιοδοξώ πως έχει κάτι αναπτυξιακό να προτείνει. Και ας είναι μεγάλες οι τοπικές κοινωνικές ανάγκες για τις οποίες -υποτίθεται- κόπτεται. Θα φροντίσω να ενημερωθώ περαιτέρω αρμοδίως, τόσο από τον Δήμο όσο και από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι κρίμα, πάντως, να αυτοτιμωρούμαστε για λόγους ιδεοληπτικούς. Δυστυχώς, τελευταία συμβαίνει, τοπικά, κατά κόρον».

Το σχόλιο της δημοτικής αρχής

Σήμερα, η δημοτική αρχή, με αφορμή το δημοσίευμα που όπως αναφέρει μιλά για δήθεν «αλλαγή ρότας» της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της μίσθωσης του 409 πρώην στρατιωτικού Νοσοκομείου και τίτλους που αλλάζουν το περιεχόμενο δηλώσεων, εξέδωσε ανακοίνωση – σχόλιο στο οποίο σημειώνει τα εξής: “Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι σταθερή και έχει εκφραστεί πολλές φορές, στις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, οι οποίες απέτρεψαν την εκχώρηση ενός ακόμα ακινήτου σε κάποιον μεγαλοεπιχειρηματία, στις επιστολές προς την Κυβέρνηση, καθώς και στις συναντήσεις με φορείς της πόλης μας.
Απ’ την πρώτη στιγμή, θέσαμε και θέτουμε επιτακτικά το ζήτημα λειτουργίας του 409 ως αποκλειστικά δημόσια υγειονομική μονάδα, με ευθύνη του κράτους, για την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών της περιοχής μας.

Όσοι μιλούν για αναπτυξιακά έργα με επίκεντρο το 409 και για επενδυτές που διώχτηκαν, όσοι εγκαλούν το Δήμο ότι δήθεν δεν ενδιαφέρεται να «αξιοποιήσει» το ακίνητο, ανοίγουν την πόρτα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είναι δε, υπόλογοι στον πατραϊκό λαό, που στενάζει απ’ την έλλειψη ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής από τις 23/2/2023, όπου φαίνεται άλλη μια φορά η πεντακάθαρη και σταθερή θέση μας, καθώς και οι διεκδικήσεις μας.

Ανακοίνωση Δημοτικής Αρχής 23/2/2023:

«Να σταματήσουν τις κουτοπονηριές»

Ο χθεσινός, άγονος διαγωνισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το 409 πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο, είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα της αποφασιστικής παρέμβασης της Δημοτικής Αρχής και των λαϊκών μαζικών φορέων, που απαιτούν να μην παραχωρηθεί το κτίριο σε ιδιώτες επενδυτές.

Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο, που μέχρι το 2017, στέγαζε κλινικές του Γ.Κ.Ν. Πάτρας «Αγ. Ανδρέας», ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ η προηγούμενη κυβέρνηση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή, της Ν.Δ. το ξεπουλάει.
Ο Υφυπουργός Άμυνας, που κρύβεται για ν’ αποφύγει την συνάντηση με τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ισχυρίζεται μέσω … αντιπροσώπων του, ότι ο Δήμος δεν ζήτησε να του παραχωρηθεί το κτίριο!!! Άρα έχει ευθύνη που ξεπουλιέται ο χώρος!!!

Πρόκειται για πολιτική κουτοπονηριά και χονδροειδή παραποίηση της πραγματικότητας.
Όσοι άμεσα ή έμμεσα, εγκαλούν τη Δημοτική Αρχή, επειδή δεν ζητά να της παραχωρηθεί το κτίριο, επί της ουσίας δεν θέλουν να λειτουργήσει ως δημόσια υγειονομική μονάδα.

Επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η πόλη μας και η περιοχή ολόκληρη, έχουν ανάγκη από σοβαρή ενίσχυση των υποδομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με ουσιαστική αναβάθμιση των Νοσοκομείων, καθώς και λειτουργία σύγχρονων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, πράγμα που θα αναβάθμιζε ουσιαστικά την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η Δημοτική Αρχή και οι μαζικοί φορείς, διεκδικούμε:

Οι κτιριακές υποδομές του «409» Στρατιωτικού Νοσοκομείου, να αξιοποιηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Να συμβάλλουν στην κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πατραϊκού λαού, καθώς και των αναγκών του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της περιοχής”.

 

 

 

 

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *