Όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δε μιλούσε για τον βασανισμό των ΑμεΑ στο διαδίκτυο

«Θολό το τοπίο» στην ΕΛ.ΑΣ. για τις δραστηριότητες στο ίντερνετ – Στηρίζεται μόνο στις επώνυμες καταγγελίες – Υπάρχουν δεκάδες λογαριασμοί που αναπαράγουν μονταρισμένο το άθλιο περιεχόμενο

Τουλάχιστον μία τριετία λαμβάνουν χώρα φρικιαστικές εικόνες κακοποίησης ατόμων με νοητική υστέρηση σε συγκεκριμένα κανάλια στο YouTube, ωστόσο ουδείς είχε ασχοληθεί μέχρι να υποβληθούν οι καταγγελίες κατά του 42χρονου βασανιστή του Κερατσινίου.

Η «Ζούγκλα» σε προηγούμενο δημοσίευμά της είχε αποκαλύψει ότι η περίπτωση του Κερατσινίου δεν είναι μοναδική καθώς υπάρχουν και άλλα κανάλια που κακοποιούν συστηματικά τα ίδια θύματα. Κάθε βράδυ το ελληνικό ίντερνετ κατακλυζόταν από ακραία περιστατικά κακοποίησης. Τσακωμοί, άγριο ξύλο, «απειλές» μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων που ζουν από αυτό, ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ των πρωταγωνιστών, αλλά και καλτ φιγούρες που αναδείχθηκαν μέσα από αυτό το φαινόμενο.

Ακόμη, δεκάδες είναι οι λογαριασμοί οι οποίοι με δικά τους βίντεο αναπαράγουν τα «best of», τα καλύτερα στιγμιότυπα δηλαδή, των όσων διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια των livestreams. Mάλιστα, αυτοί οι λογαριασμοί, οι οποίοι ουσιαστικά είναι «δευτερεύοντες» συγκεντρώνουν από δεκάδες έως χιλιάδες προβολές.

Όπως αναφέραμε στο δημοσίευμά μας με τίτλο «Η ‘σκοτεινή’ εικόνα του… φανερού Διαδικτύου», με τον όρο «δευτερεύοντες λογαριασμοί» εννοούμε τα κανάλια που ουσιαστικά «μαζεύουν» το περιεχόμενο που μεταδίδεται σε live μετάδοση από τα «πρωτεύοντα», το μοντάρουν και ουσιαστικά κοινοποιούν ένα μικρό μέρος από το αρχικό βίντεο.

Όπως εξηγεί στη Ζούγκλα η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, για να κινηθεί η διαδικασία για τους λογαριασμούς αυτούς «Θα πρέπει να ταυτοποιηθούν οι άνθρωποι που αναδημοσιεύουν αυτό το υλικό και να ενημερωθεί ο εισαγγελέας. Για να δούμε αν θα τους καλέσει για να ασκήσει πειθαρχική δίωξη ή θα ζητήσει κάτι από την αστυνομία, γιατί τώρα που έχουμε μπει στην ανάκριση ό,τι κάνουμε το κάνουμε σε συνεννόηση με τον ανακριτή από εδώ και πέρα. Προανακριτικά όμως δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνει αυτό γιατί έπρεπε να βιαστούν να συλλάβουν αυτούς τους ανθρώπους στο αυτόφωρο».

Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία σύμφωνα με όσα ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ τόσα χρόνια δεν είχε κινηθεί «γιατί δεν υπήρχε καταγγελία».

Είναι απορίας άξιο πώς από τους χιλιάδες ανθρώπους που γελούν καθημερινά για τόσα χρόνια με την κακοποίηση αυτών των ανθρώπων, δεν είχε ούτε ένας ευαισθητοποιηθεί σε σημείο που να καταγγείλει το γεγονός. Η καταγγελία η οποία ουσιαστικά άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» για τον βασανιστή του Κερατσινίου, έγινε μόλις πριν μια εβδομάδα!

Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τις Διωκτικές Αρχές παρά τα όσα αποκαλύψαμε και για τα άλλα κανάλια που υπάρχουν στο YouTube η αστυνομία επιμένει πως «δεν γνωρίζει».

Κανάλια που υπάρχουν στην κορυφαία πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο που επισκέπτονται και χρηματοδοτούν χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν προκαλέσει την εντύπωση των Αρχών, παρά τα όσα σοκαριστικά σκηνικά λαμβάνουν χώρα σε Live μετάδοση. Κάθε βράδυ!

Συγκεκριμένα σε ερώτηση που υποβάλλαμε προς την εκπρόσωπο της αστυνομίας για το αν η ΕΛ.ΑΣ γνωρίζει για την ύπαρξη άλλων «καναλιών» με παρόμοιο περιεχόμενο και τους ίδιους πρωταγωνιστές, η απάντηση ήταν η εξής: «Όχι δεν γνωρίζουμε. Ξέρω ότι έχει δώσει ο ανακριτής εντολή και του έχουν κάνει κατ’ οίκον έρευνα του συγκεκριμένου συλληφθέντα. Έχουν κατάσχει οτιδήποτε ηλεκτρονικό υπήρχε στο σπίτι του. Γίνεται μια πιο διευρυμένη έρευνα και για τους υπόλοιπους που φαίνονται στα βίντεο. Για άλλο κανάλι δεν γνωρίζουμε. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας».

Αναφορικά με τον τρόπο που κινείται η διαδικασία από το στάδιο της καταγγελίας μέχρι την εξιχνίαση μιας τέτοιας υπόθεσης, η κυρία Δημογλίδου ανέφερε τα εξής: «Την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας γιατί μιλάμε για άτομα που είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα, οι οποίοι παρακολουθούσαν πότε θα γίνει προκειμένου να τους συλλάβουν στο αυτόφωρο. Για να ξεκινήσει να ανεβαίνει ένα βίντεο, να κάνουν έφοδο και να γίνει η σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία».

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ενώ έχει αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, τα βίντεο που δείχνουν τις σοκαριστικές εικόνες κακοποίησης είναι ακόμη ανεβασμένα στο YouTube, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ τονίζει ότι από την πρώτη στιγμή έχει γίνει αλληλογραφία από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας στην πλατφόρμα  προκειμένου να κατέβουν τα βίντεο.

Για του λόγου το αληθές η «Ζούγκλα» παρουσιάζει φωτογραφίες που αποδεικνύουν τα όσα λέγονται παραπάνω:

 

 

 

πηγη:zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *