Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό του 17χρονου

Νέα στοιχεία από τις καταθέσεις για τη δολοφονία – Τι υποστηρίζουν ο αδερφός του ανήλικου, ο συνάδελφος του αστυνομικού και ένας μάρτυρας της τραγωδίας

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε ο αστυνομικός που κατηγορείται πως πυροβόλησε τον 17χρονο Χρήστο, στο Λεοντάρι Βοιωτίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει

«Σχετικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή της Βοιωτίας, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι, τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός σε βάρος του οποίου είχε σχηματισθεί δικογραφία».

Παράλληλα, νέα στοιχεία για την τραγωδία που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (11/11) προκύπτουν από τις καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων της τραγωδίας.

Από τις καταθέσεις των εμπλεκόμενων προκύπτουν δύο διαφορετικές εκδοχές για τον τρόπο που εκτυλίχθηκε η τραγωδία. Συνάδελφος του αστυνομικού στην κατάθεσή του αναφέρθηκε στην καταδίωξη και στον τραυματισμό του 17χρονου: «Είδα τον Γ. να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και κάποια στιγμή, ενώ βρισκόταν δίπλα στην πόρτα και τον τραβούσε, άκουσα τον πυροβολισμό. Τότε εγώ βγήκα μπροστά, στην πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και είδα ότι κάποιος προσπάθησε να βγει από αυτήν, αλλά εγώ τον εμπόδισα κλείνοντας την πόρτα. Φτάνοντας δίπλα στον δρόμο είδα τον οδηγό του οχήματος να έχει αίματα στο κεφάλι του και το λαιμό του. Ο Γ. κοίταξε προς το μέρος μου και με ρώτησε “τι έγινε;”. Εκείνη την ώρα είδα ότι το όπλο του Γιώργου ήταν στη θήκη της ζώνης του».

Ωστόσο, ο αδελφός του θύματος που βρισκόταν μαζί του το βράδυ του Σαββάτου, στη δική του κατάθεση, περιέγραψε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. «Ο αστυνομικός, οδηγός του τζιπ, κρατούσε στο χέρι του πιστόλι και με το μπροστινό μέρος του, χτύπησε το παράθυρο του αδελφού μου μια φορά δυνατά. Ο αδελφός μου άνοιξε τη πόρτα τέρμα και ο αστυνομικός τον κλώτσησε στα πλευρά. Του είπε δυνατά ”κατέβα κάτω”. Ο αδελφός μου σήκωσε ψηλά τα χέρια και μόλις πήγε να βγει με σηκωμένα τα χέρια ακούμπησε το πιστόλι που τον σημάδευε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά», αναφέρει στην κατάθεσή του ο αδελφός του 17χρονου Χρήστου.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, «Κατά την αυτοψία στον τόπο παρατηρήθηκαν διάσπαρτα ίχνη αίματος επί του οδοστρώματος. Επίσης κατασχέθηκε ένας κάλυκας πυροβόλου όπλου 9mm».

Η κατάθεση του συνάδελφου του κατηγορουμένου

Στην κατάθεση του, ο συνάδελφος του κατηγορούμενου αστυνομικού αναφέρθηκε στην καταδίωξη λέγοντας πως όλα ξεκίνησαν όταν αντιλήφθηκαν ξαφνικά ένα σκούρο αυτοκίνητο να έρχεται με μεγάλη ταχύτητα από Λιβαδειά προς Θήβα και πίσω του να έρχεται ένα περιπολικό με αναμμένο το φάρο του.

«Είδα τον Γ. να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και σε κάποια στιγμή, ενώ τον τραβούσε, άκουσα τον πυροβολισμό» φέρεται να κατέθεσε ο αστυνομικός για το τραγικό συμβάν.

Ο συνάδελφος του 41χρονου αστυνομικού, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να κατέθεσε για το περιστατικό πως δεν πρόλαβε να δει το συνάδελφό του με το όπλο στο χέρι, καθώς, όπως είπε, «κοίταζα τις άλλες πόρτες του οχήματος, μήπως ανοίξουν και βγει κάποιος έξω».

«Αντιληφθήκαμε ξαφνικά να έρχεται κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα και με κατεύθυνση από Λιβαδειά προς Θήβα ένα σκούρο αυτοκίνητο και πίσω του και μακριά του είδαμε να έρχεται ένα περιπολικό με αναμμένο τον φάρο του. Αμέσως καταλάβαμε ότι επρόκειτο για το όχημα που καταδίωκε ο σταθμός του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου και ξεκινήσαμε κι εμείς να το ακολουθήσουμε, κάνοντας αμέσως χρήση τόσο των φωτεινών σημάτων του οχήματος, όσο και της κόρνας του αυτοκινήτου, το οποίο σας λέω ότι είναι συμβατικό όχημα και όχι έγχρωμο περιπολικό» φέρεται να είπε ο συνάδελφος του κατηγορούμενου αστυνομικού για το θάνατο του 17χρονου Ρομά.

«Οδηγός στο υπηρεσιακό μας όχημα ήταν ο αρχιφύλακας και εγώ βρισκόμουν στη θέση του συνοδηγού. Από πίσω ακολουθούσε και το περιπολικό του αστυνομικού τμήματος Αλιάρτου, έχοντας συνεχώς αναμμένο το φάρο του, αλλά και τη σειρήνα του, την οποία ακούγαμε στο δρόμο. Ο συνάδελφός μου ανέπτυξε ταχύτητα και καταφέραμε να προσεγγίσουμε το ανωτέρω όχημα που είδα καθαρά την πινακίδα κυκλοφορίας και την αναφέραμε στο κέντρο. Μόλις ο οδηγός του αυτοκινήτου κατάλαβε, ανέπτυξε ταχύτητα, έφτασε μέχρι τα 160 km/h περίπου και κινούνταν επίτηδες αριστερά, πηγαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας» τόνισε.

«Λόγω ότι τα τζάμια του αυτοκινήτου ήταν κατάμαυρα και παρόλο που είχαμε ανάψει τη μεγάλη σκάλα δεν μπορούσαμε να δούμε καθόλου πόσα άτομα υπήρχαν μέσα σε αυτό. Κάποια στιγμή φτάσαμε στην πόλη περιφερειακά της εκκλησίας του χωριού και εκεί εγκλωβίστηκε για λίγο, γιατί δεξιά-αριστερά έστριβαν αυτοκίνητα, τα οποία και του έκοψαν την πορεία. Σταματήσαμε ακριβώς πίσω από το όχημα και ο αρχιφύλακας, αφού έβαλε χειρόφρενο στο όχημά μας, κατέβηκε αμέσως πρώτος κάτω και κινήθηκε στην πόρτα του οδηγού. Μέχρι και εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσαμε ακόμα να καταλάβουμε πόσα άτομα ήταν μέσα στο αυτοκίνητο, παρόλο που είχαμε τους προβολείς μας» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες.

«Ταυτόχρονα σχεδόν με τον Γ. κατέβηκα και εγώ από το περιπολικό και στήθηκα πίσω ακριβώς και διαγώνια από το όχημα, ώστε να μπορώ να βλέπω και τη δεξιά πλευρά του, μήπως βγει κανένας έξω από αυτό. Ο Γ. λοιπόν άρχισε να δίνει εντολές στον οδηγό του οχήματος, φωνάζοντας ότι είμαστε αστυνομικοί και λέγοντάς του να βγει έξω. Εκείνος δεν άνοιξε ούτε πόρτα, αλλά ούτε και το παράθυρό του. Ο Γ. έπιασε το έμβολο άνοιξε την πόρτα του αμαξιού και φώναξε δυνατά στον οδηγό “Αστυνομία, βγες έξω”. Εκείνος όμως δεν υπάκουσε και δεν έβγαινε από το αμάξι» φέρεται να είπε ο συνάδελφος του 41χρονου αστυνομικού.

«Τότε είδα τον Γ. να τραβάει τον οδηγό προς τα έξω και σε κάποια στιγμή, ενώ βρισκόταν δίπλα στην πόρτα και τον τραβούσε, άκουσα τον πυροβολισμό. Τότε εγώ βγήκα μπροστά στην πίσω αριστερή πόρτα του οχήματος και είδα ότι κάποιος προσπάθησε να βγει από αυτήν, αλλά εγώ τον εμπόδισα κλείνοντας την. Φτάνοντας δίπλα στον δρόμο είδα τον οδηγό του οχήματος να έχει αίματα στο κεφάλι του και τον λαιμό του. Ο Γ. κοίταξε προς το μέρος μου και με ρώτησε “τι έγινε;”. Εκείνη την ώρα είδα ότι το όπλο του Γιώργου ήταν στη θήκη της ζώνης του».

Ερωτηθείς αν είδε τον Γ. να κρατάει το όπλο στο χέρι του νωρίτερα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δεν τον είδα, κοίταζα τις άλλες πόρτες του οχήματος μήπως ανοίξουν και βγει κάποιος έξω», κατέληξε ο αστυνομικός της ΟΠΚΕ.

Η κατάθεση του αδελφού του θύματος

Ο αδελφός του 17χρονου Χρήστου, ο οποίος βρισκόταν στο ίδιο όχημα με το θύμα, περιέγραψε στην κατάθεσή του όλα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου.

«Ο αδερφός μου είδε ένα περιπολικό της αστυνομίας το οποίο μας έκανε σινιάλο, αλλά πάτησε γκάζι και το περιπολικό ακολούθησε. Εμείς συνεχίσαμε προς Θήβα και κάποια στιγμή στρίψαμε για να πάμε προς Λεοντάρι. Ο αδελφός μου έτρεχε πολύ. Δίπλωμα δεν έχει γιατί ήταν δεκαεπτάχρονος. Κάποια στιγμή μπήκαμε στο χωριό Λεοντάρι. Το περιπολικό ακολουθούσε με τα φώτα αναμμένα και άκουσα και τη σειρήνα μια φορά νομίζω. Σε έναν δρόμο μέσα στο χωριό σφηνωθήκαμε σε ένα άλλο αυτοκίνητο παρκαρισμένο και σταματήσαμε. Πίσω μας έφτασε και το τζιπ της αστυνομίας. Σταμάτησε και κατέβηκαν δυο αστυνομικοί. Ο αστυνομικός, οδηγός του τζιπ, κρατούσε στο χέρι του πιστόλι και με το μπροστινό μέρος του, χτύπησε το παράθυρο του αδελφού μου μια φορά δυνατά. Ο αδελφός μου άνοιξε τη πόρτα τέρμα και ο αστυνομικός τον κλώτσησε στα πλευρά. Του είπε δυνατά ”κατέβα κάτω”. Ο αδελφός μου σήκωσε ψηλά τα χέρια και μόλις πήγε να βγει με σηκωμένα τα χέρια ακούμπησε το πιστόλι που τον σημάδευε και ο αστυνομικός τον πυροβόλησε μια φορά», αναφέρει στην κατάθεσή του ο αδερφός του θύματος.

Τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν την νύχτα εκείνη έδωσε και η φίλη του θύματος, η οποία ήταν συνεπιβάτης στο όχημα. «Μετά ήρθε ο αστυνομικός στο παράθυρο του Χρήστου, του χτύπησε το τζάμι χωρίς να δω με τι το χτύπησε, του άνοιξε την πόρτα και τον κλώτσησε με το πέλμα του ποδιού του. Ο Χρήστος έπεσε λίγο προς τα δεξιά και μετά ο αστυνομικός έπιασε τον Χρήστο με τα δυο του χέρια και τον έβγαλε έξω από το αυτοκίνητο χωρίς να βλέπω τι έκανε ο Χρήστος γιατί καθόμουν πίσω και δεξιά του αυτοκινήτου. Μετά από αυτό και αφού πιθανόν ο Χρήστος ήταν ο μισός έξω από το αυτοκίνητο άκουσα έναν πυροβολισμό, βλέπω τον Χρήστο να πέφτει κάτω και ακούω τον αστυνομικό να λέει “φίλε μου είσαι καλά, είσαι καλά;”».

«Τυφλό τραύμα» στον 17χρονο Ρομά

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του 17χρονου στη Βοιωτία προήλθε από τυφλό τραύμα βολίδας πυροβόλου όπλου στην τραχηλική χώρα από κοντινή απόσταση.

Ωστόσο, η ιατροδικαστική εξέταση δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προέκυψε ο πυροβολισμός.

Όπως αποκαλύπτει η «Ζούγκλα», η αιτία θανάτου του νεαρού είναι το «τυφλό τραύμα», που έχει προκληθεί στην τραχηλική χώρα διά βολίδος πυροβόλου όπλου.

Ενδιαφέρον όμως έχει και η πορεία της σφαίρας η οποία αρχικά δημιουργεί ένα διαμπερές τραύμα στον αριστερό αντίχειρα και στη συνέχεια η βολίδα χτυπά την αριστερή πλάγια περιοχή στο λαιμό.

Μάλιστα, στο σημείο υπάρχουν κατάγματα, εξαιτίας της σφαίρας, ενώ αμέσως μετά καταλήγει στο θώρακα.

Ο πυροβολισμός προκλήθηκε από κοντινή απόσταση, ενώ ο 17χρονος έφερε εκδορές τριβής στην αριστερή πλευρά του προσώπου του.

Κούγιας: Δεν είναι Ρομά ο 17χρονος

Ο Αλέξης Κούγιας, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 17χρονο στη Βοιωτία, υποστηρίζει με ανακοίνωση του ότι το θύμα δεν είναι Ρομά.

Η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια

«Χθες το βράδυ, έλαβα στα χέρια μου την προανακριτική δικογραφία, στην οποίαν δεν υπήρχαν ούτε ιατροδικαστική έκθεση, ούτε βαλλιστική έκθεση ούτε κανένα ηχητικό ντοκουμέντο, όπως αυτό που χθες δημοσιοποιήθηκε.

Μετά από τη μελέτη, επισκέφτηκα τον κρατούμενο αστυνομικό εκεί που κρατείται και τότε πληροφορήθηκα για πρώτη φορά από τον συνάδελφο μου, κο Γεωργούση, με τον οποίον συνεργαζόμαστε στην υπεράσπιση του κυρίου κατηγορουμένου, ότι πράγματι υπάρχει ένα ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο ακούσαμε μαζί και το οποίο παρέλαβε ο ίδιος από το ανακριτικό γραφείο μετά από τη δημοσιοποίηση του ηχητικού ντοκουμέντου, το οποίο και αυτός είχε ακούσει.

Μετά από την ακρόαση από εμένα, τον κο Γεωργούση και τον κατηγορούμενο αστυνομικό και μετά τη μελέτη της δικογραφίας έχω να κάνω τις εξής 4 σημαντικές δημοσιοποιήσεις:

1) Ο αείμνηστος 17χρονος νεαρός δεν είναι Ρομά.

Η μητέρα του από πολύ μικρή ηλικία έχει χάσει τον πατέρα του από φυσιολογικό θάνατο και η μητέρα του, γόνος παραδοσιακής οικογενείας από τα Δερβενοχώρια, είναι υπάλληλος του Δήμου Αλιάρτου.

Η οικογένεια δεν έχει ουδεμία σχέση με περιβάλλον Ρομά και τα δύο κοριτσάκια τα οποία ήταν στο αυτοκίνητο, επίσης δεν έχουν καμία σχέση με Ρομά, ούτε με το περιβάλλον Ρομά και κατοικούν στις Ερυθρές.

Το αυτοκίνητο, το οποίο πράγματι είχε χαρακτηριστικά με αυτά με τα οποία κυκλοφορούν οι Ρομά, ανήκε στη μητέρα του αείμνηστου 17χρονου.
Κατόπιν αυτής της διαπιστώσεως, μου κάνει εντύπωση πώς όλοι αυτοί, οι οποίοι συνήθως είναι ακραίοι εγκληματίες του ποινικού δικαίου και μόνιμοι τρόφιμοι των φυλακών, προκαλούν αυτά τα επεισόδια και αποκλείουν την κυκλοφορία στις εθνικές οδούς, αλλά και γιατί ο συνάδελφος, ο οποίος μόνιμα υποστηρίζει την κατηγορία στις υποθέσεις Ρομά, δίνοντας και πολιτικό χρώμα, δεν έκανε αυτή τη δημοσιοποίηση που κάνω εγώ τώρα, για να αποφευχθούν τα επεισόδια.

2) Αυτός, που παρέδωσε το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιοποιήθηκε μέχρι σήμερα, το έχει πλαστογραφήσει και έχει αποκόψει σημαντικά μέρη που αποδεικνύουν, χωρίς κανένα ενδοιασμό, ότι ο αστυνομικός σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αφαιρέσει τη ζωή του 17χρονου παιδιού και ότι ο πυροβολισμός είναι τουλάχιστον ατύχημα.

3) Μου έχει προξενήσει αλγεινή εντύπωση, για τόσο σοβαρή υπόθεση, η δημοσιοποίηση του περιεχομένου της ιατροδικαστικής εκθέσεως, χωρίς αυτή να έχει παραδοθεί στην ανάκριση.

4) Μου έχει προξενήσει αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο ιατροδικαστής, ο οποίος διενέργησε τη νεκροψία – νεκροτομή, έδωσε κατάθεση πριν παραδώσει την ιατροδικαστική του έκθεση στο ανακριτικό γραφείο.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας και θα παρακαλέσω να σταματήσει όλη αυτή η παραπληροφόρηση του ελληνικού λαού περί ρατσιστικών αιτίων και περί απαίδευτου αστυνομικού και να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη, ελεύθερη και ανεπηρέαστη, να κάνει το καθήκον της, χωρίς καμιά σκοπιμότητα πολιτικής εκμεταλλεύσεως άλλης μιας ανθρώπινης τραγωδίας.

Αθήνα, 15.11.2023
Με εκτίμηση και σεβασμό
Αλέξιος Κούγιας».

 

 

πηγη:zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *