Σύσκεψη σήμερα υπό την Χριστίνα Αλεξοπούλου για τις κατολισθήσεις και τον Οδοντωτό στην Αχαΐα

Οι κατολισθήσεις κρατούν κλειστή την γραμμή Διακοπτό – Καλάβρυτα. Πληροφορίες της «Πελοποννήσου» θέλουν την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου να έχει βρει χρηματοδοτική ομπρέλα για κάλυψη των έργων αποκατάστασεις των κατολισθήσεων.

Κρίσιμη σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη 14/11/2023 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπου η αρμόδια αχαιή υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου έχει καλέσει τη διοίκηση του ΟΣΕ και τον δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο να συζητήσουν για το μέλλον του οδοντωτού σιδηρόδρομου, μετά τις βλάβες που έχουν προκαλέσει -απανωτά- στη γραμμή οι κατολισθήσεις λόγω κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να παραμένει ανενεργός για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Εχει προηγηθεί παρόμοια σύσκεψη, την περασμένη εβδομάδα, με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, όπου η κ. Αλεξοπούλου έθεσε τις οικονομικές βάσεις αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου Διακοπτού-Καλαβρύτων, καθότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες, ως σύνδεσμος με το εθνικό και υποδομή που αναδεικνύει τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής.

Με τις πληροφορίες της «Πελοποννήσου» να θέλουν την υφυπουργό Μεταφορών να έχει βρει χρηματοδοτική ομπρέλα για κάλυψη των έργων από το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, αυτό θα διατεθεί στους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας καθώς και στον ΟΣΕ, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα και να μη διακόπτεται επί μακρόν η λειτουργία του, κάτι που ήδη έχει επιφέρει σημαντική απώλεια επισκεπτών από τους 100.000 που μεταφέρει κάθε χρόνο το τρένο.

Οπως πληροφορείται η «Π», ο δήμαρχος Καλαβρύτων σκοπεύει να καταθέσει πρόταση ανάληψης της λειτουργίας του Οδοντωτού από έναν φορέα, όπου θα συμμετέχουν Καλάβρυτα, Αιγιάλεια και ΟΣΕ για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξή του, πολύ δε περισσότερο αφού υπάρχουν θεσμικά κενά ως προς το καθεστώς που διαχειρίζεται τη γραμμή η ιταλική εταιρεία Hellenic Train.

Ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης δηλώνει στην «Π»: «Είναι αδιανόητο να μένει κλειστή η γραμμή τόσο καιρό και να μην έχει ξεκαθαριστεί ποιος παρεμβαίνει», προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να θέλουμε ο Οδοντωτός να παίξει αναπτυξιακό ρόλο στην περιοχή και το τελευταίο δρομολόγιο να γίνεται στις 3 το μεσημέρι». Επανέλαβε ότι η Περιφέρεια ενδιαφέρεται να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη του τρένου και ζητά να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Οδοντωτού. Εχει, μάλιστα , αποστείλει σχετική επιστολή στον ΟΣΕ εδώ και εβδομάδες, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση. Ο κ. Ζαΐμης τονίζει ότι θέλει να στηρίξει το σχέδιο αναβάθμισης του τρένου για προσέλκυση περισσότερων επιβατών και επισκεπτών, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι ακόμα. Είχε επαφή και με τη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, όπου έθεσε το θέμα και περιμένει κι από εκεί απαντήσεις.

 

 

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *