Θεσσαλονίκη: «Κατάληψη» Τούρκων έξω από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ

Γέμισε με λεωφορεία η Αγ. Δημητρίου

Εκατοντάδες Τούρκοι βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής (10/11) στο Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, για να τιμήσουν την επέτειο θανάτου του ηγέτη τους, Κεμάλ Ατατούρκ στο σπίτι όπου έζησε και πλέον, έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Οι Τούρκοι επισκέπτες ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη, την Ανδριανούπολη, τον Μαρμαρά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερα από 5.000 άτομα -μαζί με τις αεροπορικές πτήσεις- θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη για να βρεθούν στο Τουρκικό Προξενείο.

Τα λεωφορεία σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς είναι δεκάδες και εύλογα χαρακτηρίζεται ως μια ισχυρή «ένεση» για την τοπική οικονομία.

Δείτε εικόνες: 

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Ο Κεμάλ Ατατούρκ έφυγε από την ζωή, στις 10 Νοεμβρίου 1938, σε ηλικία 57 ετών, στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε. Τα λείψανα του Ατατούρκ τοποθετήθηκαν αρχικά στο Μουσείο Εθνογραφίας της Άγκυρας, αλλά μεταφέρθηκαν στις 10 Νοεμβρίου 1953 (15 χρόνια μετά τον θάνατό του) σε μια σαρκοφάγο 42 τόνων σε ένα μαυσωλείο με θέα στην Άγκυρα, στο Anıtkabir.

Ο Ατατούρκ θέλησε μετά τον θάνατο του, να δωρίσει όλα τα υπάρχοντά του στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ετήσιοι τόκοι των κεφαλαίων του, θα χρησιμοποιούνταν για τη φροντίδα της αδερφής του Makbule και των υιοθετημένων παιδιών του και για τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των παιδιών του İsmet İnönü.

 

 

πηγη:zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *