Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Τα ρεκόρ αποχής και συμμετοχής στην Αχαΐα

Τα επιτελεία των υποψήφιων δημάρχων σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Δυτική Αχαΐα, προσπαθούν να αναλύσουν τα ποσοστά του εκλογικού σώματος την α’ Κυριακή και ανησυχούν για την κόπωση των ψηφοφόρων.

Με μεγάλη προσοχή τα επιτελεία των μονομάχων στους τρεις Δήμους της Αχαΐας (Πατρέων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας) προσπαθούν να αναλύσουν τα ποσοστά συμμετοχής και αποχής του εκλογικού σώματος από την αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής και με βάση τις συνθήκες που επικρατούν επιχειρούν να προβλέψουν πόσοι θα επιστρέψουν στις κάλπες του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Είναι κοινό μυστικό ότι σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των εκλογών τους ανησυχεί η κόπωση του εκλογικού σώματος, εξαιτίας των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων φέτος, η απογοήτευση για ένα ποσοστό ψηφοφόρων, αλλά και τα υψηλά κόστη μετακίνησης για τους ετεροδημότες.

Οι παράγοντες αυτοί δεν φάνηκε να επηρέασαν τα ποσοστά συμμετοχής στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, που κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στην Αχαΐα ακόμα και πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για τις 13 περιφέρειες και τους 332 δήμους καταγραφόταν σε ποσοστό στο 52%, το οποίο ήταν μικρότερο από τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, όπου η συμμετοχή έφτασε στο 53,74%, με την αποχή να καταγράφει το μεγαλύτερο ρεκόρ στη Μεταπολίτευση.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η αποχή έφτασε στο 47,50%. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται η αποχή και σε επίπεδο Αχαΐας, ποσοστό που είναι αυξημένο από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, όταν σε επίπεδο Αχαΐας η αποχή είχε φτάσει στο 41,04% στον πρώτο γύρο και ανέβηκε στο 55,17% στον δεύτερο γύρο. Οπότε, επικρατεί βάσιμη ανησυχία στα επιτελεία των μονομάχων για το ποσοστό της συμμετοχής.

Στην Πάτρα, στον πρώτο γύρο αυτών των δημοτικών εκλογών, από 165.684 εγγεγραμμένους στις κάλπες προσήλθαν για να ψηφίσουν 89.715 άτομα, δηλαδή υπήρξε ποσοστό αποχής 45,85%. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ερχόμενη Κυριακή όπου υπάρχει η εκτίμηση ότι η αποχή θα είναι αυξημένη, καθώς το 2019 είχε φτάσει στο 50,33%.

Ιδια ανησυχία επικρατεί και στην Αιγιάλεια, όπου από τους 50.893 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο συμμετείχαν οι 29.558, δηλαδή καταγράφηκε ποσοστό αποχής 41,92%. Το 2019 η αποχή του δεύτερου γύρου έφτασε στο 52,50%.

Στη Δυτική Αχαΐα το ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού στον πρώτο γύρο σημειώθηκε μια από τις χαμηλότερες αποχές πανελλαδικά, με ποσοστό 29,79%. Το 2019 στον δεύτερο γύρο η αποχή είχε φτάσει στο 39%.
Πάντως, το ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε στον Δήμο Ερυμάνθου με ποσοστό 76,04% και αντίστοιχα ιδιαίτερα χαμηλή αποχή με ποσοστό 23,96%, αφού από τους 14.676 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 11.160.

 

 

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *