Αχαΐα – Δημοτικές εκλογές 2023: Τα τελευταία «προγνωστικά» στους Δήμους

Δύσκολη ακόμα η εκτίμηση των εκλογικών δίδυμων της β’ Κυριακής σε Πάτρα, Αιγιάλεια, Δυτική Αχαΐα

Αμφίρροπες μάχες, αλλά και άνετες νίκες φαίνεται να επιφυλάσσουν οι κάλπες της προσεχούς Κυριακής στους Δήμους της Αχαΐας, με τα αντιμαχόμενα «στρατόπεδα» να είναι έτοιμα για την τελική ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης, κάνοντας τις τελευταίες εκτιμήσεις ως προς το αποτέλεσμα.

Η «Πελοπόννησος» παραθέτει, σήμερα, το τι καταγράφεται από τα επιτελεία των υποψηφίων δημάρχων, παράλληλα με όσα προκύπτουν από την εκτίμηση των πραγμάτων στις τοπικές κοινωνίες, με βάση την κινητικότητα των ψηφοφόρων και το κλίμα που αυτοί έχουν διαμορφώσει, μία εβδομάδα πριν την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχόντων.

Στον Δήμο Πατρέων, οι απόψεις ακόμα διίστανται, για το αν οι εκλογές θα τελειώσουν στις 8 Οκτωβρίου ή θα χρειαστεί να διεξαχθούν επαναληπτικές στις 15 του μήνα.

Το πρώτο σενάριο βλέπει ως πολύ ορατό η πλευρά του δημάρχου Κώστα Πελετίδη. Ακόμα κι αν δεν εκτιμάται απόλυτα ότι θα καταφέρει να πιάσει το 43%, πιστεύεται πως είναι πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο. Υπ’ αυτό το πρίσμα επιχειρείται να αντληθούν ψήφοι από την πιο «συγγενική» δεξαμενή ψηφοφόρων, που είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι εξηγούνται και τα δημόσια «χτυπήματα» προς τον υποψήφιο δημάρχο Βασίλη Αϊβαλή, αφού τα περιθώρια άντλησης ψήφων από τον κεντροδεξιό Κώστα Σβόλη και τον ανεξάρτητο και σφόδρα «αντιπελετιδικό» Πέτρο Ψωμά είναι μηδαμινά.

Από την άλλη, ο Κώστας Σβόλης βλέπει σίγουρη την πρόκρισή του στον β’ εκλογικό γύρο, με αντίπαλο τον Κ. Πελετίδη (ακόμα και με οριακή διψήφια διαφορά) και ήδη η στρατηγική συμμαχιών για τη δεύτερη Κυριακή έχει αρχίσει στο παρασκήνιο, προβλέποντας πιο πολύ σε στήριξη από την παράταξη του Π. Ψωμά.

Αντιθέτως, ο Πέτρος Ψωμάς δεν υιοθετεί επουδενί το παραπάνω εκλογικό σενάριο και πιστεύει ακράδαντα πως αυτός θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή και το μεγάλο άλμα και θα είναι αντίπαλος του Κ. Πελετίδη στην τελική αναμέτρηση. Εξου και είναι προνοητικά… ένας καλός συνομιλητής του Κ. Σβόλη, αν και με αντίθετους ρόλους από αυτούς που θέλει να πιστεύει ο υποψήφιος της ΝΔ.

Ισχυρό ρεύμα, όμως, που είναι αρκετό να τον οδηγήσει στην κάλπη της 15ης Οκτωβρίου, βλέπει και ο Βασίλης Αϊβαλής, που πορεύεται αταλάντευτα με πίστη στον στόχο του, φιλικός προς τους κκ Σβόλη και Ψωμά, αν και με αναπάντητο το ερώτημα… πώς θα μπορέσει να προσεγγίσει -από τις 9 Οκτωβρίου- τους ψηφοφόρους κυρίως του κυβερνητικού χώρου, καθότι ο ίδιος -στα μάτια τους- εκπροσωπεί την αντιπολίτευση.

Στον Δήμο Αιγιάλειας, το κλίμα είναι ρευστό και άκρως δυσανάγνωστο πολιτικά. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος (ΠΑΣΟΚ), ως έμπειρος στην αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν έχει μιλήσει για νίκη από την α’ Κυριακή, πιστεύει όμως ότι θα είναι αυτός που θα κόψει πρώτος το νήμα στις 8 Οκτωβρίου, με το περιβάλλον του να παραδέχεται πως βασικός αντίπαλος είναι ο έτερος διεκδικητής της δημαρχίας Χρήστος Γούτος.

Ο Χρήστος Γούτος (ΝΔ) ίσως είναι ο μόνος, που παρά την ύπαρξη 6 υποψηφίων δημάρχων, πιστεύει ακόμα ότι μπορεί να συγκεντρώσει το 43% την Κυριακή, σε μια λογική πιο πολύ μαθηματική και λιγότερο πολιτική, που θέλει να προσθέτει στο δικό του 34% των εκλογών του 2019, το 20% της συμπράτουσσας, πλέον, μαζί του Βασιλικής Ψυχράμη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θεωρεί πάντως πως αυτός θα είναι που θα περάσει πρώτος στον β’ γύρο.

Αγνωστη παραμένει η εκλογική απόδοση του υπ. δημάρχου Κώστα Σπηλιόπουλου (ΠΑΣΟΚ), που ελπίζει κι αυτός στον β’ γύρο, με ιδιαίτερη δυναμική στην πόλη του Αιγίου. Η γενικότερη εκτίμηση τον θέλει πάντως ως ρυθμιστή της τελικής κάλπης, χωρίς να μπορεί να προεξοφληθεί η στάση της παράταξής του υπέρ ή κατά των δύο πιθανών πρωταγωνιστών Καλογερόπουλου και Γούτου.

Ρυθμιστές θα καταστούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι Γιώργος Κουβαράς (Λαϊκή Ενότητα), Γιάννης Μποδιώτης (ΚΚΕ) και Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος (ΝΔ), προφανώς με μονοψήφια ποσοστά.

Στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, όπου η μάχη είναι ήδη σκληρή, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Σπύρος Μυλωνάς και Γρηγόρης Αλεξόπουλος δεν αποκλείουν, αμφότεροι, εκλογή τους από την α’ κιόλας Κυριακή. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουροι για την πρόκρισή τους στον β’ γύρο.

«Κλειδί» των εκλογών είναι αναμφίβολα ο υποψήφιος δήμαρχος Φίλιππος Λιάκος, που πιστεύει, όμως, πως αυτός θα ανατρέψει τα όποια προγνωστικά και θα είναι παρών στις επαναληπτικές κάλπες. Αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί, η στάση του στον β’ γύρο χαρακτηρίζεται από τώρα… «δύσκολο σταυρόλεξο»!

Στα συνήθη ποσοστά του ΚΚΕ και σε ακαθόριστη στάση τη δεύτερη Κυριακή κινείται ο υποψήφιος Γιάννης Χριστοδουλόπουλος.

Νίκες από την πρώτη Κυριακή
Στον Δήμο Καλαβρύτων, η επανεκλογή του δημάρχου Θανάση Παπαδόπουλου θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, ακόμα και με υψηλότερα ποσοστά από το 2019. Ο έτερος διεκδικητής του δημαρχιακό θώκου Θανάσης Κανελλόπουλος έχει μεν συγκεντρώσει όλο το «αντίπαλον δέος», αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να τον κατασήσει φαβορί. Στη διατήρηση δυνάμεων προσβλέπει ο υποψήφιος του ΚΚΕ Σταμάτης Ανδριόπουλος.

Στον Δήμο Ερυμάνθου, το «παιχνίδι» είναι για δύο και ο νικητής θα προκύψει μετά βεβαιότητας στις 8 Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος Θόδωρος Μπαρής, όσο κι αν πιέζεται από την σύμπραξη των κκ Διαμαντή Κανελλόπουλου και Δημήτρη Δριβίλα (υπό τον πρώτο), πιστεύει σε αναμφίβολη επανεκλογή του, αν και πιθανά με μικρότερο του 62% που πήρε το 2019. Βλέπει μεγάλη απήχηση στο έργο του, έχει διατηρήσει ανθρώπινες δυνάμεις και έχει προσθέσει κι άλλες, που δεν είχε στις προηγούμενες εκλογές. Ο Διαμαντής Κανελλόπουλος ποντάρει κι αυτός στην μεγάλη ενίσχυση του συνδυασμού του (και από τον Δ. Δριβίλα) και βλέπει νίκη «ρεβάνς» του 2019, όπου ήταν και πάλι αντίπαλος με τον Θ. Μπαρή. Σε χαμηλό ποσοστό αναμένεται να κυμανθεί ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Τάκης Σκιαδάς.

 

 

πηγη:pelop.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *