Εικόνες απόγνωσης και απελπισίας την επόμενη μέρα στον Βόλο
«Σε κάθε βροχόπτωση θα πνιγόμαστε», δηλώνουν οι κάτοικοι – Σε κατάσταση πολιορκίας από τις λάσπες και τα φερτά υλικά η πόλη – Έπεσε τόσο νερό όσο πέφτει σε 2,5 χρόνια στην Αττική
Δύσκολες ώρες περνά ξανά η Μαγνησία από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias, 20 μόλις μέρες μετά την καταστροφική κακοκαιρία Daniel.
Η νύχτα στον Βόλο πέρασε ήρεμα, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης. Οι πολίτες μετρούν τις πληγές τους, ενώ η αγωνία για το αύριο είναι μεγάλη. Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει πολλά σημεία της πόλης, ενώ κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό της υδροδότησης.
Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις έχουν υπερχειλίσει χείμαρροι ενώ χωριά είναι αποκλεισμένα λόγω καταπτώσεων στο οδικό δίκτυο. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στις υποδομές, την ώρα που κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος.
Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το «Αχιλλοπούλειο» νοσοκομείο του Βόλου. Αν και ήταν ολονύχτια η μάχη για άντληση υδάτων, το υπόγειο, οι αποθήκες υλικών, οι χώροι με τις γεννήτριες αλλά και η τραπεζαρία του νοσοκομείου πλημμύρισαν.
Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.
Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.
Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα της «Ζούγκλας» μετά από την κακοκαιρία
Καταδικασμένοι να πλημμυρίζουν σε κάθε σφοδρή κακοκαιρία
Μιλώντας στην κάμερα της «Ζούγκλας», δασολόγος που βρισκόταν στις όχθες του ποταμού Αναύρου, στο ύψος της Δημάρχου Γεωργιάδου, εξηγεί πως το συγκεκριμένο σημείο είναι καταδικασμένο να πλημμυρίζει κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση λόγω των έργων που έχουν γίνει γύρω και μέσα στον ποταμό.
Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, η γέφυρα που περνάει πάνω από τον Άναυρο βρίσκεται σε χαμηλό ύψος, ενώ και η κοίτη του ποταμού στενεύει λίγο πριν το συγκεκριμένο πέρασμα, με αποτέλεσμα το νερό να «φουσκώνει» σε κάθε βροχόπτωση και εν τέλει να περνάει πάνω από τη γέφυρα, πλημμυρίζοντας τη γύρω περιοχή.
Η δασολόγος εξηγεί πως αυτό συνέβη την προηγούμενη φορά, όπως και τώρα και θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ξεσπάει κάποια κακοκαιρία, αφού τα έργα στον ποταμό είχαν πραγματοποιηθεί παλιότερα, όταν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και τα καιρικά φαινόμενα δεν ήταν τόσο σφοδρά, οπότε και αρκούσαν για να προστατέψουν τους πολίτες.
πηγη:zougla.gr